Тържествено шествие на мира започна в източна Босна в памет на жертвите

...
Тържествено шествие на мира започна в източна Босна в памет на жертвите
Коментари Харесай

Шествие за мир: Хиляди босненци вървят по пътя на жертвите от Сребреница

Тържествено шествие на мира започна в източна Босна в памет на жертвите на етническото всеобщо ликвидиране в Сребреница през 1995 г, единственият приет геноцид в Европа след Втората международна война.

100-километровият поход следва истинския маршрут на хилядите мюсюлмански мъже и момчета, пробвали се да избягат от Сребреница след завладяването на анклава от босненските сръбски сили. Близо 4000 души участват в тазгодишното шествие.

 
Участвам в този поход, с цел да съживя спомените в главата ми. Спомените за брат ми и други другари, чиито кости останаха тук. Това е наше обвързване – да следваме този път и да не забравяме какво се случи.
Решид Дервишевич – оживял от всеобщото ликвидиране в Сребреница
Трудно е да стоиш тук и да приказваш без страсти. Чувствата са смесени, когато дойдеш тук, когато си спомниш всички избити хора, лежали на това място тук през 1995 г, и сравниш този спомен със сегашната обстановка.
Осман Салкич – оживял от всеобщото ликвидиране в Сребреница

Събитието се случва в миг, в който етническото напрежение в Босна се повиши неимоверно, а босненските сърби не престават да желаят по-голяма самостоятелност от централната власт на федерацията.

През юли 1995 г повече от 8000 босненски мъже и момчета бяха отделени от фамилиите им и избити от сръбските войски в гористите местности край Сребреница. Телата им бяха изхвърлени в всеобщи гробове, разпръснати на доста места, с цел да се скрият доказателствата за закононарушението.   
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР